Items: 0
Totaal: € 0,00
0

Product info Pashmina’s

ColorMeShawl:  Pashmina’s voor hem en voor haar.


De naam Pashmina is afgeleid van Pashmineh een afgeleide van het Perzische woord Pashm, dat zuivere wol betekent.


Wat is Pashmina?


Pashmina is een bijna generieke naam voor accessoires gemaakt van een type wol dat afkomstig is van de Chyangra (Capra Hircus) - een berggeit die voorkomt op grote hoogtes in het Himalaya gebergte en op de hoge vlaktes van Mongolië. De zachte wol van de onderbuik en hals van deze berggeit wordt al eeuwenlang gebruikt voor het maken van o.a. zachte, warme shawls.
De berggeit uit de Himalaya graast op een hoogte van 3000 tot boven de 4000 meter, waar extreme temperaturen van ver onder het vriespunt (tot wel -40 graden Celsius!) voor kunnen komen.
De berggeit is goed beschermd tegen deze barre omstandigheden onder andere door zijn ondervacht.  Pashmina wol is de warmste wol ter wereld. Pashmina wordt gemaakt van de onderste laag zeer fijne wol van de onderbuik en hals van de berggeit. De dikte van het haar van de wol is 5 keer fijner dan een menselijke haar. Voor het maken van een shawl is de wol van meerdere geiten nodig.
De wol is te dun voor machinale verwerking en kan alleen handmatig gesponnen worden.
Echte Pashmina shawls gemaakt van zuiver Pashmina wol zijn mede daardoor altijd duurder dan gewone wollen of katoenen shawls. De naam pashmina is helaas niet beschermd. Er worden dus vaak 'pashmina' shawls verkocht die niet van Pashmina wol gemaakt zijn, maar bijvoorbeeld van het veel goedkopere schapenwol, katoen, of van niet-natuurlijke stoffen zoals viscose of polyester.

 

Welke maten?


ColorMeShawl heeft Pashmina’s in 45 verschillende kleuren en in twee maten:

30 X 150 cm en 45 X 200 cm. Beide maten hebben een warme glans door de 70% cashmere en 30% zijde uitvoering.

De Pashmina van 30 X 150 cm is een elegante smalle shawl die uitermate geschikt is voor heren. De exclusieve kleuren van de Pashmina’s zorgen voor de “finishing touch” van je outfit en dragen bij aan een elegante en sportieve uitstraling.

Pashmina’s kenmerken zich door de prettige draageigenschappen.

 

Pillen

Pillen kan ontstaan bij het dragen maar ook bij het wassen van een kledingstuk. Het ontstaat door wrijving of schuren van een volumineuze stof. Hoe wolliger de stof of het breisel, hoe groter het risico tot pilling. Dit heeft dus niet te maken met slechte kwaliteit maar met de eigenschap van de stof of het breisel en wij noemen dit dan ook een intrinsieke eigenschap van wollige volumineuze stoffen.  Doordat Pashmina’s gemaakt worden van  wollige, volumineuze garens, zullen deze meestal een beetje pillen, vooral op plekken waar door het dragen de stof langs elkaar schuurt. De kleding van deze stoffen kan meestal goed onderhouden worden door het gebruik van een pilapparaatje op batterijen of een pilkammetje. Als je met een pilapparaatje of met het pilkammetje de bolletjes kunt afscheren mag je het officieel niet pillen noemen. Echt pillen is als er harde bolletjes op een stof komen die je er niet af kunt halen en dit is een probleem dat je alleen tegenkomt bij een stof met een samenstelling van polyester/viscose.

 

Onderhoud

Het onderhoud van de Pashmina sjaal dient zorgvuldig te gebeuren. Het is een zeer fijn geweven product met fijne, dunne draden. De meeste fabrikanten raden aan geen risico’s te nemen en deze producten alleen te laten stomen. Dit is de beste garantie voor behoud van de Pashmina sjaal.